בשנים האחרונות, התחלנו לשמוע יותר ויותר על יהלומי מעבדה. יהלומי מעבדה, אלו יהלומים שמיוצרים בטכנולוגיות חדשות (HPHT ו CVD) והם זהים בצורתם ובאיכותם ליהלומים הטבעים. כתוצאה מכך, הזמינות של יהלומים אלו לצרכנים גודלת מדי שנה.
בעוד שבשוק היהלומים הטבעיים, אין שינוי גדול בהיצע העולמי, השוק של יהלומי המעבדה נמצא בעליה מתמדת.
בגלל האיכות הגבוה של יהלומי המעבדה ומנגד מחירם האטרקטיבי ביחס ליהלומים הטבעים נוצר צורך ממשי לפתח כלים לזיהוי יהלומי מעבדה בקלות ובמהירות.
כיום, אחת השיטות הנפוצות ביותר להבחין בין יהלום טבעי ליהלום מעבדה היא באמצעות זיהוי כיווני הגדילה של הגביש, תהליך שבדרך כלל מתבצע במעבדות גמולוגיות מקצועיות. עם זאת, מדובר בשיטה יקרה, ולא תמיד נגישותה פשוטה.
בעקבות העלויות היקרות, היה צורך ממשי בפיתוח מערכות בדיקה זולות יותר. כמו בדיקה המבוססות על פלואורסנציה.
שיטה זו מבוססת על תופעת פליטת האנרגיה של היהלום, שמביאה לזרחור סגול כאשר הוא מואר באור אולטרה-סגול. אולם, התברר ששיטה זו אינה מתאימה לכל סוגי היהלומים.
מחקר שבוצע באוניברסיטת אריאל: זיהוי יהלומים סינתטיים בשיטה חדשה
מחקר חדש שנערך במחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה של אוניברסיטת אריאל מציע פתרון נוסף לשאלה איך ניתן להבדיל בין יהלומים טבעיים למלאכותיים.
המחקר, שמומן במסגרת תוכנית "קמין" של רשות החדשנות, עוסק בזיהוי יהלומים סינתטיים שגודלו בשיטת HPHT. שיטה זו כוללת הפעלת לחץ וטמפרטורה גבוהים על פחמן, בתנאים המדמים את המתרחש במעמקי האדמה – שם נוצרים יהלומים טבעיים.
המחקר מציע להשתמש בחתימה ספקטרלית בגלבו (מוליך גלים) בתדרים של ג'יגה-הרץ כדי להבחין בין יהלומים טבעיים למעבדתיים. השיטה, שהושלמה ונבדקה בהצלחה, אושרה כפטנט בארה"ב בדצמבר 2023 וצפויה להירשם גם באירופה וכמובן בישראל בשנים הקרובות.
יתרונות השיטה
אחד מהיתרונות החשובים של שיטה זו, היא העלות הנמוכה של הבדיקה לעומת שיטות אחרות.
דר' רבינוביץ מסביר "אנחנו מאפיינים יהלומים לפי חתימה ספקטרלית בטווחי אורכי גל של מיקרו-גל וגלים מילימטריים" "היתרון הגדול של השיטה שלנו הוא העלות הנמוכה יחסית למתחרים, לצד היכולת לבצע את האפיון עוד לפני תהליך הליטוש של היהלום".
יתרון נוסף של שיטה זו הוא היכולת לדירוג צבע היהלום. על אף שקיימת טכנולוגיה נפרדת לדירוג צבעים, קיים קושי בזיהוי צבעי היהלום בשלב הגלם, ולכן הטכניקה החדשה נותנת יתרון משמעותי בשלב זה. וגם את זה ד"ר רבינוביץ' מסביר: "הציוד הקיים כיום מתבסס על אורכי גל קצרים, דבר שמקשה על זיהוי יהלומי גלם, שכן יש רגישות יתרה לצורת הקרום שעוטף את היהלום. הטכניקה שלנו, שמבוססת על אורכי גל ארוכים יותר, רגישות פחות לצורת הקליפה ומאפשרת אבחנה מדויקת יותר.
האתגר של שוק יהלומי המעבדה
החשיבות בזיהוי צבע היהלום בשלב הגלם היא גבוה מאוד וחשובה למסחר ביהלומים. הסוחרים מתקשים להעריך את שווי היהלומים בטרם ליטושם, במיוחד כאשר השוק מוצף ביהלומי מעבדה (סינתטיים). יהלומים אלו, שמחירם נמוך בהרבה מאלה הטבעיים, מציפים את השוק, וחשוב לדעת להבדיל ביניהם כדי לקבוע את מחירם המדויק.
המערכת החדשה לא נועדה לאתר יהלומים באופן כללי, אלא למטרה של אפיון ואבחנה בין סוגי היהלומים השונים, לפי המחיר והשווי שלהם בשוק. בכך, היא מציעה פתרון חשוב לכל מי שמעורב בעסקי היהלומים, ויכולה לשפר משמעותית את דיוק המסחר.
פורסם לראשונה ב YNET.